ŠŤÁVA Z OVOCE
Tak milé holky, určitě vám zahrádky překypují hojností plodů léta a vy byste je rády zužitkovaly beze zbytku. Já dělám štávy na zimu. Tento recept je vhodný pro rybíz, černé jeřabiny a letos jsem dokonce zkusila i třešně. Hotovou šťávu nalévám do PET lahví. Nechávám v chladném sklepě nebo ještě lépe ukládám do mrazáku.
2 litry bobulí (ovoce)
80g kyseliny citronové
zalít 2-3litry vody
Toto nechat ležet 2 dny. Potom ovoce přecedit (popřípadě u měkkého ovoce jako třešně nebo i rybíz vymačkat přes gázu nebo starou záclonu). Přidáme cukr v poměru 1:1 - na 1 litr šťávy dáme 1kg cukru. Nevaříme, jen mícháme třeba i do druhého dne, pokud to děláte ve velkém množství, než se cukr rozpustí.
Pak mám taky babičkovský recept na kvašenou šťávu v zeláku. Tam můžete házet jakékoliv ovoce, co natrháte. Rybíz červený, černý, angrešt, maliny.. Ovoce v zeláku hodně rozmačkám rukama, přikryju miskou a do žlábku v zeláku naliju vodu (no přesně stejně jako když dáváte kysat zelí) a nechám zelák na chodbě nebo v kuchyni v teple 14dní. Pak ovoce zcedím a ještě vyždímu přes záclonu a opět rozpouštím cukr v poměru 1:1 (litr šťávy:kilo cukru). Tato šťáva nemá kyselinu citronovou ani není vařená, je vlastně bio, ale protože je kvašená, máme ji v lednici, nebo ji spíš v pet lahvi zmrazím.
Zdraví vás úplně kulatá těhulka od hřbitova.
Dělám zásoby, dokud ještě nerodím. Mám na to ještě celé prázdniny, takže se budu snažit zakonzervovat a usušit co nejvíce. Evča
Komentáře
Přehled komentářů
babicky recept dela i nase babi v libstate..z malin a rybizu,....stavu dela uplne stejne, pak ji naleje do 0,7l skl.lahvi a steriluje....doporucuji!!!!!!!!jen ta prace s tim....:-)
)))
stava
(zuzka, 25. 7. 2008 22:23)