500 g hladké mouky
nasypeme do mísy a uprostřed uděláme důlek, do kterého nadrobíme 42 g
droždí. Asi 100 ml mléka mírně ohřejeme, přidáme 15
g cukru a promícháme. Pak mléko nalijeme k droždí. S trochou
mouky vypracujeme hustší kašičku (kvásek), přikryjeme a necháme na teplém místě
zhruba 15 minut vykynout.
75 g rozinek smícháme s 2 lžícemi rumu
a necháme na déle.
Ke kvásku přidáme 150 ml mírně
ohřátého mléka, 100 g cukru, 2 vejce, 75 g rozehřátého
tuku, špetku soli a citrónovou kůru a prohněteme. Těsto přikryjeme a
necháme opět asi 15 minut kynout.
Oloupeme, rozčtvrtíme a vykrojíme jablka
– 300 g. Nakrájíme je na kousky, smícháme je s citrónovou
šťávou a spolu s rumovými rozinkami zapracujeme do těsta, které
necháme dalších asi 20 – 30 minut kynout.
Pomoučenou lžící vykrajujeme malé bochánky
a smažíme. Ještě horké je obalujeme v cukru krupice nebo krystal smíchaným
se skořicí.